Eerste ervaringen met mijn Novox C20 elektrische scooter

Novox C20 elektrische scooter
Na de reviews en tests was het begin oktober zover: ik kon mijn Novox C20 lithium scooter ophalen bij Zoevers elektrische fietsen en scooters. Altijd een feest om zo’n bromscooter op te halen. Net als voor het eerste met je nieuwe auto naar huis rijden. En het is natuurlijk spannend of de scooter de hoge verwachtingen inlost. Is het net zo makkelijk rijden als tijdens de test? En hoe rijdt de lithium versie? Wat doet de accu na 50 km? Hoog tijd om na een paar weken rijden om die eerste rij ervaringen te delen.

Rijden op lithium geeft Novox C20 prima actieradius
Eerst een aantal positieve ervaringen:

 • Het belangrijkste voor mij om lithium te kiezen was de actieradius bij een 45 km/u bromscooter. De accu kan een afstand van 50 km makkelijk aan. In het begin reed ik rond 30 om de accu en elektrische motor in te rijden. Maar ook als je 35-40 gemiddeld rijdt, dan houdt die het met licht aan makkelijk vol. Hoe het is bij 45 km/u continu buiten bebouwde kom laat ik weten. Maar ik heb goede verwachtingen. Ik verwacht dat deze lithium wel tot 60-70 km doorrijden.
 • De C20 ziet er gewoon echt leuk uit.
 • Het is een tweepersoons scooter, dus is lekker van formaat. De opbergruimte in het zadel biedt daardoor ook ruimte voor je helm. Erg makkelijk.
 • De C20 rijdt zo lekker stil. Heerlijk uitwaaien, na een dag werken.
 • Bediening is eenvoudig en snel te leren.
 • Dealer levert service bij pech met een Fietsned e-scooter pas
 • De zit is comfortabeler dan verwacht. Bij de proefrit dacht ik dat het mijn lengte een lange zit kon worden om 25 km achter elkaar te rijden. Maar dat valt reuze mee. Geen last van me rug gehad.
 • Met twee personen erop rijdt die ook nog lekker mee met het verkeer.
 • Opladen gaat makkelijk, duurt 5-6 uur en er zit een goede acculader bij die toevoer van elektriciteit uitschakelt zodra alle batterijcellen gevuld zijn.
 • De scooter is netjes afgewerkt en alles werkt prima.

Gevoelige controllers en piepen van de remschijf
Dan een paar dingen die minder goed bevallen.

 • De controllers zijn erg gevoelig. Bij de lood versie tijdens de proefrit had ik hier minder last van. Maar het is enigszins vergelijkbaar met de proefrit van de Metro Lithium. Kennelijk reageert een lithium batterij sneller op gas geven. Het is niet onoverkomelijk maar is wel wennen. Gedoseerd gas geven is noodzaak en voluit opendraaien is zeker niet verstandig.
 • Na zo’n 150 km ging het voorwiel af en toe piepen. Bij het afremmen op het voorwiel verdwijnt het. Ik vermoed dat de rem een beetje aanloopt. Voordeel is dat fietsers je beter horen aankomen. Bij de dealer heb ik het laten checken, maar toen piepte die natuurlijk niet. Zal je altijd zien. Bij de 500 km beurt gaat hij het checken als die nog steeds piept. Op een forumtopic over de Novox C20 van Elektrisch Vervoer Nederland las ik dat iemand anders hier ook last van had.
 • De vering is in het begin wat stug. Moest hier misschien ook aan wennen. Bij de proefrit leek de scooter beter geveerd. Misschien komt het door het inrijden.
 • Bij het laden moet de klep open blijven. Geeft aan de andere kant wel weer goede ventilatie voor de acculader. Dus of dit een echt minpunt is…
 • Verzekering is duur voor de lithium variant. Zeker zonder schadevrije bromfiets jaren. Mijn schadevrije jaren in de auto werden niet meegeteld. ­čÖü

Kortom: tevreden scooter rijden met de C20
De verwachtingen waren hooggespannen, na mijn zomerse proefritten op de e-scooters. Ondanks het koudere weer, zijn de verwachtingen zeker uitgekomen. Blijkt ook uit de merendeels positieve ervaringen. Hoe het is na 500 en 1000 kilometer zal ik ook gaan aanvullen met updates. Wil je ondertussen meer ervaringen lezen? Kijk dan eens naar de plussen en minnen van de Novox C20 op het forum van Elektrisch Vervoer Nederland. Een mooi overzicht van ervaringen met snorscooter variant (met lood-silicium accu vermoed ik).

30 antwoorden op “Eerste ervaringen met mijn Novox C20 elektrische scooter”

 1. Hey Remco,
  Je blogs over de electrische scooters zijn zeer goed en een plezier om te lezen. Ik kijk al uit naar de volgende.

  De ‘gevoeligheid’ (waarschijnlijk bedoel je hiermee het zenuwachtig/direct reageren op gashendel) bij modellen met lithium accu’s heeft twee oorzaken:

  1. Het geringere gewicht van de lithium accu’s t.o.v. loodzuur/AGM accu’s. Een 38Ah AGM pakket weegt ca 52 kg, een 30Ah Lithium pack ca 15 kg. Terwijl de laatste zelfs een grotere actieradius dan de 38Ah agm heeft.
  2. De Lithium cellen kunnen zeer snel een grote stroom leveren, terwijl de spanning niet zo instort als bij loodaccu’s het geval is. Ze zijn dus krachtiger.

  Ik ga er even van uit dat de 48V/40Ah LiFoPo4 uitvoering hebt, het gewicht van de accu zal dan ongeveer 20kg zijn.
  Dat scheelt al 30kg die niet in beweging gezet hoeft te worden.

  Wist je trouwens dat de loodaccuboeren iets voor elkaar hebben gekregen, waar alchemisten eeuwenlang naar op zoek zijn geweest?

 2. ….dat de 48V/40Ah LiFoPo4 uitvoering hebt…
  moet zijn:
  …dat je de 48V/40Ah LiFoPo4 uitvoering hebt…

  Aan ├ę├ęn kant vind ik het ook belachelijk dat schadevrije (auto)jaren niet (deels) mee worden gerekend in de premie. Ik heb ook de maximale no-claim, maar moet met de scooter bij nul beginnen. Om nog maar een keer te refereren naar de Middeleeuwen: De verzekeringsmaatschappijen zijn in mijn ogen de hedendaagse variant van de roofridders.

 3. @Simon Le Bon
  Bedankt voor je positieve feedback. Je toelichting over het verschil tussen lithium en lood is een mooie aanvulling op mijn bericht.

  Ik had bij mijn proefritten al het idee dat lithium en lood anders reden, maar jouw verhaal onderbouwt die ervaring erg goed.

  Wat betreft verzekering: de verplichte WA is uiteraard prima te betalen. Het is een vrije keuze om iets met casco dekking te doen. Bij zo’n aanschaf wil ik dat wel, dus het is mijn eigen keuze om met de ‘roofridders’ zaken te doen. Maar goedkoop is anders :-s

 4. Ik heb sinds kort ook een Novox C20+ (met LiFePO4 accu’s.)

  Ik rijd er per werkdag 30+30 = 60 km op, op en neer naar het werk.

  Het bevalt me erg goed, de kou en de regen vallen me erg mee. Ik heb (nog) geen duurtest gedaan, ik wil daarmee wachten tot de zomer ­čÖé

  Klein minpuntje: ik hoor de motor heel hoog ‘piepen’ als ik ‘gas’geef. (Maar dat kan ook aan mij liggen; ik hoor ook een ouderwetse tv piepen als ie aan staat zonder geluid.

  Mijn testritje op een loodaccu in vergelijking met de lithiumaccu geeft ook dezelfde ervaring: Li-ion is wat ‘feller’

  Oh, nog een nadeeltje: ik had na 700 km een lekke band: bandendealer +- 1,5km verderop. JEEEE… wat zijn die dingen NIET leuk om te duwen…

  Ik vind trouwens wel dat de 45km versie iets harder zou moeten lopen, in ‘echte’ kms doet ie maar 41, en dat is op een industrieterrein waar je 60 mag met de auto toch echt gevaarlijk rijden. Ze komen je op de meest rottige momenten voorbij zeilen.

  Bedankt voor de leuke blog!

 5. @Micha

  Bedankt voor je reactie! Goed om te lezen dat er nog iemand is die ook de lithium versie van de C20 heeft
  ­čÖé

  Jij hebt een paar dezelfde ervaringen als ik: reactie van de motor bij gas geven is feller, ook last van piepen, maar verder ook een zeer tevreden gebruiker dus.

  Dat van de snelheid kan ik beamen. Het lijkt alsof de meter 5 km/u hoger aangeeft dan die werkelijk rijdt.

 6. Ik weet zeker dat ie +- 5 a 6 km per uur harder aangeeft.
  Mijn GPS geeft aan dat ik 41 a 42 max rijd, en de snelheidsval in het begin van het dorp geeft exact eender aan.

  Ook de tijd die ik nodig heb om 30 km af te leggen beaamt dat de top meer richting de 40 ligt.

  Maar ach… nog even het knopje ’turbo’ vinden dat echt werkt, dan ben ik 100% tevreden ­čśë

  Ik vind overigens wel dat het optrekken zeer vlot gaat (buiten het feit dat de gashendel fel reageert).
  Ik zit in no-time aan de topsnelheid.

  Nog ├ę├ęn klein minpuntje (wat zeer eenvoudig op te lossen was): De eerste keer dat ik met twee personen op de scooter zat was ERG eng… de veren waren op hun meest losse stand afgesteld; een band tegen de kap aan klinkt ├ęcht fout…

  Tot slot nog een positief puntje: Hij ligt ook heerlijk in de bochten; de eerste 100 km zijn natuurlijk wat onwennig, maar als je de machine eenmaal onder controle hebt, dan leg je hem makkelijk de hoek om.

 7. Heb ook nog een aanvulling: als de batterij opgeladen is en je laat de e-scooter een week stil staan, dan is die toch al een beetje van z’n energie kwijt. Dan moet je als snel 1,5 uur bijladen om weer het volledige bereik op je scooter te hebben.

 8. Een LiFePO4 accu verliest +- 3% lading per maand, dus dat kan wel ongeveer kloppen; het laatste beetje opladen duurt het langst (in het begin slurpt de lader 500W weg, en op het eind nog maar een Watt of 30).
  Vandaar dat het lijkt alsof je al een kwart verloren hebt, maar het is echt maar een klein beetje. (Zeker als je het gaat vergelijken met Pb-accu’s of Si-accu’s.
  (Handig, zo’n kWh-meter…)

  Mijn verbruik tot nu toe: ongeveer 23,5 km per 1 kWh.
  (En dan is het verbruik nadat de accu’s vol zijn ook meegerekend)

 9. Leuk om jullie ervaringen te lezen! Goed dat minpuntjes door jullie beschreven worden dan kan de fabriekant daar weer op inspelen. Veel rijplezier en we houden dit blog in de gaten.

 10. Goed om te zien dat de elektrische brommers populair aan het worden zijn. Het lijkt er op dat het een regelrecht success wordt met elektrische brommers.

  Lekker goed voor het milieu, ik heb een rijschool en ben ook van plan om elektrische brommers aan te schaffen, echter zit ik nog met het trage opladen. ik doe gemiddeld zo een 8 lessen a 60min rijden per dag…. 3 leerlingen per keer.

  En met een laadtijd van zo een 5 a 6 uur.. kan ik ze jammer genoeg nog niet gebruiken. Het goede nieuws is dat er nu ook brommers uit zijn die 30min laadtijd hebben… ga binnenkort kijken

 11. Ik heb zelf denk ik 1 van de eerste novox c20 die uitgeleverd werden. Nu gebruik hem niet veel, er staat net 700 km op.
  Nu is het dus zo dat er 2 accu’s zijn overleden. Heeft iemand een adresje waar ik nieuwe accu’s kan bestellen ?
  De dealer kan er niet meer aankomen !

 12. Bedankt voor dit artikel! Ik ben op zoek naar een leuke retro scooter. En dan een elektrische wel te verstaan. Ik ben een paar leuke modellen tegen gekomen, alhoewel nog geen elektrische. Weet iemand waar ik deze modellen kan vinden (voorbeeld op: http://www.bugscooters.nl, maar dan een elektrische versie? Bedankt!

 13. Iemand ervaringen met Novox C10? En dan na 2 jaar accu vervangen voor verbeterd type.

  Die ontwikkeling zal nu wel sneller gaan, nu er meer vraag is. En terecht!!!

 14. Ik ben heel benieuwd welke type c20 je hebt en hoeveel km je rijdt? Wat is nu de echte actieradius? Wij zijn ook aan het kijken en zitten te dubben tussen c50 en c20 met beide krachtigste accu’s.

  Ingrid B.

 15. @Ingrid: ik rijd er zo’n 50 km mee, maar dan heb ik nog batterijduur over op de c20 lithium. Ik schat in dat je sowieso 60 km kan halen en misschien wel 65-70. Het hangt wel af van het weer en of je snel wilt accelereren. En bij een lood accu is het altijd minder.

 16. beste,
  graag reactie van andere novox C20 rijders, lithium, 75km/u. wij hebben nog geen goede weg afgelegd met onze scooter. we hebben meer dan een maand extra moeten wachten op de levering. wij hadden een beige besteld met bruine zetel maar we hebben een beige? gekregen met zwarte zetel. onze verkoper zei dat dit het nieuwe model was, want hij had nu een digitaal afleesscherm. ik begin te twijfelen of ze ons niet gewoon een witte met zwarte zadel hebben geleverd. klopt het dat de beige uitvoering met bruine zetel met digitaal afleesscherm niet meer verkrijgbaar is??? op onze eerste rit haal ik max 60km/u, niet de beloofde 75km/u. na 30km kreeg ik al mijn eerste waarschuwing dat ik moest opladen en kwam ik nog maar aan een snelheid van maximaal 40km/u. na onze tweede oplaadbeurt ’s nachts starten we ’s morgens de scooter en merken we dat deze maar voor de helft is opgeladen. we vertrekken en dadelijk begint het waarschuwingsstekkertje op te lichten om bij te laden. we hadden nog maar 1km gereden en zitten al zonder ‘power’. wij hebben de scooter nu onze tweede dag en durven er nergens mee naartoe rijden omdat we elk moment kunnen stilvallen… we hebben reeds onze leverancier gecontacteerd maar we zijn nog aan het wachten op zijn antwoord. graag reacties: is het mogelijk dat ons accupakket reeds stuk was bij levering en wat met de kleur? heeft iemand dit ook ooit aan de hand gehad en wat hebben jullie toen gedaan. graag jullie hulp, want ik rijd er zeer graag mee. vriendelijke groeten, een teleurgestelde klant.

 17. Hoi Remco,
  Ik heb er inmiddels na 4 jaar 10500km op zitten en hij rijdt nog steeds prima. Alleen een kapot stuurslot gehad. Verder ook al jaren dat piepje in de voorrem. Iser niet uit te krijgen. Een zeer ideale brommer die zeer goed bevalt. Wat ik nu krijg is dat de verf overal vanaf begint te bladderen. Ik henb een blauw metallic kleur. Weet iemand misschien het ralnummer van die kleur. Zou ik graag te weten komen.

 18. Ik rij al vanaf 2011 een Novox C20 en bevalt mij prima. Alleen de accu raakt nu aan z’n eind na 6000km en zie geen mogelijk-heid hem te vervangen daar de leverancier is gestopt (Westbike). nu nog een leverancier in de regio zien te vinden die mij kan helpen. Verder ben ik zeer tevreden over dit vervoer-middel. Het is trouwens mijn 2e e-scooter al.

 19. Ik heb nu hetzelfde probleem als Kees. Een Novox C20 met lood-accu’s, gekocht bij Westbike en nu blijkt dat die er mee is gestopt. Door verandering van werk wordt de scooter niet meer veel gebruikt en nu de actieradius erg klein geworden is staat de Novox helemaal stil.
  Ik wil de lood-accu’s vervangen door lithium exemplaren, dan is minder gebruik een minder groot probleem en de actieradius is direct weer voldoende om de scooter te gebruiken.
  Heeft iemand ervaring met het vervangen van de lood voor lithium accu’s. Het is volgens mij nu de enige manier om nog iets zinnigs met deze,
  verder prima, scooter te doen. Verkopen is nu ook geen optie, er is nu 25 Euro voor geboden!

 20. Beste Hennie

  Lithium accus ipv loodaccuus is makkelijk te realiseren. gewoon aansluiten op de positieve en negatieve aansluitingen van waar de accuus voorheen in serie waren aangesloten. Op ebay kan je lithium accus bestellen. Een goede verkoper informeert naar de gegevens van de scooter en zorgt dat je de juiste accu krijgt. Hou dat wel goed in de gaten, want niet alle 48v accus zijn dezelfde.

 21. 3 weken geleden wast zover, kon na vele loze beloftes vanuit de esnorscooter eindelijk ophalen.paar dagen erna al terug de accu klapperd bij het rijden, ik heb een novoxc50 esnorscooter, heb het idee dat de accu gewoon los ligt.Iemand daar ervaring mee? Leverancier propt er piepschuim tussen meer niet maar helpt niet.

 22. Hoi allemaal,
  Ik heb reuze schik met mijn novox c20/ er staat 1000km op de teller en is van 2013 hij rijd nog als nieuw! Niks vernieuwd eraan!!! G( maar wil hem verkopen ivm aanschaf van een e-bike!! Grtjs JV

 23. Nieuwe Novox aangeschaft, de dealer van toen, is met dit merk gestopt. Bij een lekke band durft er de geen enkele reparatie werkplaats aan te beginnen ivm evt met achter wiel demontage.
  Voor mij althans de grootste miskoop aller tijden.

 24. Hallo, mijn naam is Michael en ik ben uit Polen. Ik kocht onlangs een Tisong TM-800 scooter. het ziet er identiek aan Novox C20, maar de parameters zijn als R30. Ik ben op zoek naar een elektrisch schema voor. het zal waarschijnlijk hetzelfde zijn als de Novox R30, heeft hetzelfde horloge met de motor en De bestuurder. Ik zie dat met u in Nederland elektrische voertuigen zijn erg populair, dus het is aan jou mijn verzoek om hulp. Ik heb ook gebrek aan een dergelijke kleine module die past onder de benen. Gelieve te helpen bij het repareren. yours

 25. Goede morgen Remco ik weet niet of je dit nog leest, maar ik ben desperate op zoek naar een aantal antwoorden op de volgende vragen:
  – Mijn C20 met een lithium accu valt uit zodra er een ietwat zware belasting op komt (denk aan berg op), de accu gaat ineens van 80% naar 30% en valt vervolgens stil, na hoofdschakelaar uit en aan komt % weer op ca 80% uit.
  Is dit toch een zwakke accu of iets anders?
  -Weet jij iemand die me kan helpen aan een andere controller wellicht dat hiermee mijn probleem is opgelost.
  – Kan ik als ik een nieuwe accu koop ook kiezen voor een zwaardere accu (dus ipv 48V 30Ah 48V 50Ah

  Hoor graag van je en alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *