Proefrit Toyota Prius Plugin

Toyota Prius Plugin van de proefritIn juni 2013 was het zover: ik ging voor het eerst in elektrisch aangedreven auto’s rijden. Daar had ik na enkele maanden van oriëntatie naar uit gekeken. De proefritten waren gepland en op naar de dealer. In het geval van de Prius Plugin de Toyota dealer in Nijmegen. Maar tot mijn verrassing bleek de Prius Plugin niet opgeladen. Oeps, tegenvaller. Nou ja dan maar gewoon rijden, want puur elektrisch is toch maar voor 25 km mogelijk. Eigenlijk alleen voor stadsverkeer en korte ritjes. Dus merendeels zal je in de praktijk toch op de hybride benzine motor rijden. Kan de Prius mij overtuigen om elektrisch te gaan rijden?

Voor de duidelijkheid: hier vind je geen review of test, maar simpelweg mijn eerste indrukken op basis van de proefrit. Wil je meer en inhoudelijker testen en reviews lezen, kijk dan bij de bekende auto magazines. Bijvoorbeeld de Prius pagina van Autoweek.

Meters en tellers liefhebbers: leef je uit

Toyota Prius Plugin consoleWat me als eerste opvalt is dat de Prius natuurlijk stil blijft als je deze aanzet. Via een combinatie van handrem, intrappen van de rem kan de Prius aangezet worden en in beweging gezet worden. Die stilte zorgt voor een enorm comfort en rust in het begin. Natuurlijk heb ik de meest luxe uitvoering meegekregen om mij te verleiden, dus het zit heerlijk en de comfort spat er sowieso al vanaf. Zeker vergeleken met mijn huidig Renault Clio Estate uit 2008, die met haar Dynamique uitvoering in de B-klasse qua comfort toch al goed mee kan komen. Het is natuurlijk wat je gewend bent… want de Prius zit duidelijk een paar niveaus hoger.

Er bliepen ook allerlei lampjes en metertjes aan, zodra je de start knop hebt ingedrukt. Nu ben ik wel van de gadgets en schermpjes, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen een beetje in de war raken hiervan. Voor mij was het feest. Het ziet er allemaal netjes verzorgd uit, best begrijpelijk na enig studiewerk en met alle bedieningcomfort om tot Zuid-Spanje te kunnen rijden.

Rijden: zuinig voor de klasse maar niet speciaal

Bij het wegrijden gebeurt er iets vreemds. De auto maakt haar hybride lichtzinnige motorgeluidjes, maar trekt niet enorm snel op. Voor mij niet zo van belang, want vergeleken met een Clio Estate TCE uit 2008 trekt alles snel op. Bovendien, als je de voet helemaal intrapt gaat het allemaal sneller. Maar dit is niet het type auto dat meteen vol vermogen heeft, zoals je bij een echte elektrische auto verwacht. Het is overigens geen trage auto. En de reactie op het pedaal is ook prima. Liefhebbers van sportief rijden kunnen nog wat de (eco)standen  experimenteren. Maar dat zal het verbruik niet ten goede komen. Sowieso viel me op dat het langdurig verbruik in de auto op ca. 4,5 liter/100km stond. Niet onaardig, maar ook niet meer dan dat. Het kan ook met deze auto zuiniger heb ik al gelezen op internet.

Toyota Prius Plugin - ruimte alom

Rijdt de auto prettig? Jazeker. Heel comfortabel en prima geveerd. Die vering vind ik altijd erg prettig. Te veel gehannes met drempels vind ik irritant. Tegelijk moet het ook niet zo geveerd zijn dat je op de snelweg niet normaal rechtuit kan rijden. Dat doet de Prius prima. En wat ook erg prettig rijdt is de snelheid projectie op de voorruit. Zo hoeft je oog nooit door al die meters en bliepjes afgeleid te worden tijdens het rijden.

Wat wel afleidt is het zicht naar achteren. Waarom moet dat voor elke hybride of elektrische auto toch zo geblokkeerd worden met gekke aflopende daken? Echt hinderlijk werd het overigens niet. En voor achteruit rijden is er een camera.

De Prius is enorm ruim en zeer geschikt als gezinsauto. Voor ons gezin (peuter, vrouw, man) eigenlijk te groot. Voor mensen die gewend zijn aan een middenklasser, waarschijnlijk normaal. Ook met volwassenen kun je hier prima achterin zitten. En al je bagage meenemen.

Conclusie

De Prius Plugin is een fijne auto. Met de volgende voordelen:

  • Rijdt voor een benzine auto in deze klasse zeer zuinig.
  • Comfortabel en rustige stille motor.
  • Veel bedieningsgemak.
  • Ruimte van binnen
  • Eerste stap naar nog schonere hybrides met de beperkte actieradius voor stadsverkeer
  • Voordeliger dan sommige elektrische auto’s en auto’s met range extender

Maar er zijn ook enkele nadelen:

  • Dieselauto’s in dezelfde klasse rijden minstens zo zuinig en kunnen ook schoon zijn met NOx-filter
  • Actieradius op puur elektrisch is zeer beperkt
  • Voor mij als ZZP’er niet de voordeligste optie qua gebruikskosten: meer benzine kosten

Ik heb niet het idee in de Prius Plugin dat je een voet zet in de wereld van nieuwe duurzame mobiliteit. Toyota is natuurlijk een drijvende kracht in deze verduurzaming met haar hybride gamma. En dat is enorm goed. Maar voor alle subsidies en voordelen, zoek ik naar een auto die nog iets verder gaat dan dit. Dus nog meer proefritten. En dat is ook leuk natuurlijk…

2 antwoorden op “Proefrit Toyota Prius Plugin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *