Proefrit Chevrolet Volt

Chevrolet Volt proefrit
De Chevrolet Volt vormt samen met de Nissan Leaf en de Toyota Prius Plugin de drie vaandeldragers van elektrische personenauto’s in Nederland. Maar meestal verschijnt de Volt in Nederland als Opel Ampera. Zal wel iets van gewoonte zijn, dat Opel populairder is. Na het zien van de prijsverschillen midden 2013 tussen beide merken is het mij een raadsel dat mensen nog voor de Opel kiezen. Maar dat zullen dan mensen zijn die zelf de uitgave niet voelen. Voor ZZP’ers is de Volt aantrekkelijker. En daarom deed ik een proefrit in een Volt.

Voor de duidelijkheid: hier vind je geen review of test, maar simpelweg mijn eerste indrukken op basis van de proefrit. Wil je meer en inhoudelijker testen en reviews lezen, kijk dan bij de bekende auto magazines. Bijvoorbeeld de Chevrolet Volt pagina van Autoweek. (en in het geval van de Volt, natuurlijk ook haar zusje Opel Ampera bij Autoweek)

Afwijkend design: mooi of lelijk?

Chevrolet Volt - achterzijdeIs de Volt mooier dan de Ampera? Ja en nee. De voorkant vind ik veel mooier dan de Ampera. Die scheve lijnen bij de Opel doen mij niet zoveel. De meer traditionele voorkant van de Volt is wat Amerikaanser. Dankzij de mistlampen en hoog oplopende voorkant een mix van sportief met stoer, in een traditioneel jasje van de sedan. Net als de auto’s uit sf-films van 10 jaar geleden.

De achterkant is daarentegen voor lichtere kleuren minder mooi dan de Ampera. Bij de witte demo van Autobedrijf Van Haren en Autocentrum Gennep valt dat op. Die combinatie van zwarte doorlopende glasplaat met wit, staat wat misplaatst. Schijnt ‘in’ te zijn, want je ziet het wel meer terug. Bij auto’s als de Volkswagen Up. Een donkerder model heeft dus mijn voorkeur.

Chevrolet Volt - voorinDe binnenruimte is prima. Vooral voorin, maar ook achterin is ruim plek. Voor twee volwassenen wel te verstaan, want er zijn maar twee stoelen. Met mijn 1,88 meter kon ik er prima zitten. Ook de kofferbak biedt ruimte voor een klein gezin. Dus prima geschikt als enige auto in een huishouden met 1-2 kinderen.

De sfeer van oudere sf-films komt ook terug in de midden console. Wat een knopjes, zeg. Compleet tegenovergesteld aan mijn iPhone, maar toch heeft het iets. Zo’n grote witte pook verrijst uit een witte vlakte en uitmondt in een knopjesbos met een soort tiptoetsbediening.

Comfortabel rijden

Even voor de duidelijkheid: ik ben fan van comfortabel rijden. Het mag best wat trekkracht hebben en in bochten lekker liggen, maar dat snelle gejakker is niets voor mij. En dan past deze auto goed qua rijstijl. Wat trekt die lekker snel op zeg. Heerlijk om af en toe wat plezier mee te maken. Ja, af en toe. Want je moet natuurlijk concessies doen om zo lang mogelijk elektrisch te rijden. Scheelt euro’s en uitstoot. En dan helpt continu snel optrekken niet. Maar het blijft leuk dat het kan.

En dan is het lekker rijden. Heerlijk comfortabel. Natuurlijk geholpen door de enorme stilte bij elektrisch rijden. Dat kun je in lente of zomer met een beetje goede wil 70-75km volhouden. Zeker als je de L-stand gebruikt, waarbij het loslaten van het gas al leidt tot remmen terugwinnen van energie.

Chevrolet Volt - voorzijdeHobbels, oneffenheden, bochten kun je prima met deze auto aan. De 1700 kilo (!) en de laaggeplaatste accu’s helpen hier natuurlijk bij. Maar toch voel je die kilo’s niet tijdens het rijden. Ook op de snelweg kun je bij hogere snelheden lekker meekomen en acceleren. Het rechtuit gedrag is ook nog eens zeer prettig. Op de snelweg is het geluid wel anders zodra de benzinemotor bijspringt. Nog steeds enorm stil, maar bij het acceleren van 60-80 km/u is het geluid op het hoogtepunt waarna het van 80-110 km/u stiller wordt. Vreemd om voor het eerst te horen, aangezien het geluid bij verbrandingsmotoren juist steeds verder toeneemt totdat een de stabiele snelheid bereikt.

Ook bij deze auto leidt het zicht naar achteren onder het design. Net als bij de Prius en andere e-auto’s heeft ook deze zo’n gek aflopend dak. Dus met spiegelen is het extra opletten. Voor achteruit inparkeren is een camera en parkeersensoren wel zo handig.

Conclusie

De Chevrolet Volt is een prima elektrische auto. Met de volgende voordelen:

 • Rijdt zowel op de accu (60-70km) als op benzine (voor langere afstanden), dus geen ‘range anxiety’
 • Comfortabel
 • Kan enorm schoon zijn in verbruik, als je het wilt
 • Ruimte van binnen redelijk groot
 • Prima uitrusting
 • Betaalbaarder dan dezelfde auto met label ‘Opel Ampera’ er op

Maar er zijn ook enkele nadelen:

 • Voor sportieve rijders die dagelijks 200km of meer rijden, zijn wellicht diesels met NOx-filter schoner en fijner te rijden
 • Aanpassing rijstijl nodig
 • Zicht naar achteren
 • Eigenlijk onbetaalbaar voor particulieren
 • Als je niet van knopjes houdt, kan bediening lastig te leren zijn

Met de Chevrolet Volt betreedt je met één been de nieuwe wereld van duurzame mobiliteit en blijf je met één been in het gemak van de oude benzine wereld staan. In de oude wereld kun je met deze auto snel, comfortabel en met 0% bijtelling rijden waarbij je verbruik op loopt tot 7l/100km. Of je kunt je aanpassen, oplaadpunten zoeken, veel op elektra rijden en met 2l/100km een vreemde worden voor benzinestations. Zonder last te krijgen van een lege accu. De keuze is aan de bestuurder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *