Het plaatsen van een laadpaal is geen ingewikkelde klus. Bij de meeste oplaadbare auto’s krijg je namelijk meestal één of meerdere laadpalen er bij. Waarbij elk merk een laadpaal aanbiedt: de Lolo van The New Motion of de Ev-Box. Je kunt natuurlijk onderhandelen over de laadpalen en zelf een laadpunt aanleggen, maar dan moet je een goede elektricien zijn. Voor al degenen die dit niet zijn: wat gebeurt er als de laadpaal geplaatst wordt en moet je zelf iets voorbereiden?
Het is heel prettig om met zo’n nieuwe technologie de service te gebruiken die de autodealer je biedt. Dan heb je er weinig omkijken meer naar. Zo heeft in mijn geval Chevrolet dealer Van Haren de laadpaal in de juiste kleur geregeld, de kabel geleverd, laadpas aangevraagd en een goede installateur geregeld.
De belangrijkste voorbereiding die er dan overblijft is dat je je verdiept in de plek waar je het laadpunt wilt hebben en het type laadunt dat je wilt hebben. Krijg je een Lolo, dan is deze sowieso van het intelligente type, maar bij EV-Box kun je ook een ‘domme’ laadpaal krijgen. Het verschil: een intelligente laadpaal kan via internettechnologie meer diensten en data bieden. Zo is het mogelijk om je laadpunt voor anderen open te stellen en hiervoor een zelfgekozen tarief te verrekenen. Een eenvoudige laadpaal kan dit niet en is alleen voor thuisgebruik bedoeld om een (vaste) kabel naar de auto te leggen.
De plek waar je de laadpaal wilt plaatsen is bepalend voor de keuze tussen een wandmodel en paalmodel. Het paalmodel kun je op een plek naar keuze in de tuin plaatsen, het wandmodel moet tegen een muur.
Vereisten aan elektra
Er zal in de stoppenkast een nieuwe groep met een ‘C-automaat’ moeten komen. De normale stoppen zijn met 16 A en 3,7 KWh te gevoelig voor piekbelastingen. De C-automaat kan die pieken met het laden langduriger opvangen. Je kunt het erop wagen om een vrije groep te gebruiken voor opladen. En dit zal in theorie zelfs zonder laadpunt kunnen, maar dan neem je wat meer risico’s dat de stoppen het begeven.
Voor de Lolo kan het daarnaast handig zijn om een ethernet kabel te gebruiken in plaats van de GPRS kaart in de laadpaal. De EV-box biedt deze optie niet en werkt alleen met GPRS voor connectie met internet.
De plaatsing van het laadpunt
Het plaatsen is vooral wat werk als er gegraven moet worden. De elektra en communicatielijnen zijn natuurlijk ook wat werk om door te trekken. Maar het is een gewone elektriciteitsklus. Niets meer en niets minder. Door de nieuwigheid lijkt het spectaculairder dan het is. Als het laadpunt er uiteindelijk is levert het wel veel aandacht op. Buren, vrienden/familie die over de vloer komen, voorbijgangers zien meteen dat er iets bijzonders staat. Je krijgt tal van geïnteresseerde reacties.