Groendak aangelegd op onze uitbouw

Afgelopen weekend heb ik op onze uitbouw van de woonkamer een groendak aangelegd. Een middag flink sjouwen met zakken grind, aarde en sedum matten naar de eerste verdieping, maar dan heb je ook een mooi groen tapijt op je dak liggen!

Het voorbereidende werk aan het dak was al afgelopen zomer gebeurd. Een aannemer had het dak geïsoleerd en afgewerkt met o.a. Royalgum Garden. Dat is een wortelwerende dakbedekking, net als bijvoorbeeld EPDM. Vervolgens kun je dan een doehetzelf pakket van sedum matten bestellen. Heb ik gedaan  via Groenedaken.net en dat verliep vlotjes. Anderhalve week na bestelling werd alles netjes thuisbezorgd.

Hoe bouw je een groendak op?

Eenvoudig, want als je dak 50 kg per m2 kan verdragen dan doe je dat in een paar lagen:

 1. De wortelkerende laag: in mijn geval was het opgeknapte dak met Royalgum Garden voldoende, je kunt ook een wortelkerend doek gebruiken
 2. Beschermdoek: een doek tussen dakbedekking en de opbouw van het groendak om je dakbedekking te beschermen (zat in mijn geval als 3-in-1 vast aan laag 3 en 4)
 3. Drainage laag: laag om water op te vangen
 4. Filtervlies: vlies om de voedingsbodem te scheiden van de drainage
 5. Voedingsbodem: een substraat laag van voedselrijk materiaal (aarde e.d.)
 6. Het groen: dit kunnen sedum matten zijn, maar ook sedum bakjes of zaadjes, of grassen en kruiden

Het resultaat is leuk om te zien en goed voor het milieu. Bovendien zijn er veel gemeenten die dit subsidiëren (zoals Nijmegen waar ik woon), dus dat maakt het financieel ook haalbaar. En als er meer groene daken komen, heb je steeds minder van die lelijke levensloze kale daken met bitumen. Het ziet er lekker levendig en groen uit.

6 antwoorden op “Groendak aangelegd op onze uitbouw”

 1. @Remi: bedankt!

  @Groendak: we hebben inderdaad gekozen voor een lichtgewicht sedum mat vanwege prijs en gemak bij de doe-het-zelf aanleg

 2. Ik vroeg mij af wat het dak een licht gewicht maakt? Is de substraat laag dan dunner? En is het gewicht van 50 kilo berekend met regenwater of zonder?

 3. Ik en mijn partner denken nu ook na over een groen dak. Er zit een prijsje aan vast, maar met subsidie is het beter te doen, inderdaad. Ben alleen benieuwd hoe dat gaat met de drainage, of het water niet teveel blijft hangen.

  1. Het water blijft niet te veel hangen. Water wordt opgevangen in het reservoir onder het groendak en door de plantjes zelf. Overtollig water stroomt weg via grind aan de zijkanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *